W dniu 20 czerwca 2015r., podczas obchodów jubileuszu 25-lecia istnienia firmy Weindich w Centrum Kulinarnym w Chorzowie odbył się finał konkursu II Kulinarny Puchar Śląska dla uczniów szkół gastronomicznych. Wybrane na drodze kwalifikacji 6 drużyn z regionu śląskiego dzielnie walczyło o II Kulinarny Puchar Śląska.
Celem konkursu było wyłonienie najlepszych kucharzy tj. uczniów szkół gastronomicznych, którzy najlepiej i najciekawiej zaprezentowali się w przygotowaniu i podawaniu dań z kuchni z regionu śląskiego z uwzględnieniem nowoczesnych trendów obowiązujących w kuchni.
W tym roku w składzie Jury znaleźli się nie tylko członkowie Stowarzyszenia Euro – Toques, znane autorytety kulinarne, oraz Szefowie kuchni będący ekspertami kulinarnymi z rozmaitych kuchni regionalnych, ale również zaproszone przez Organizatorów blogerki kulinarne, które oceniały i wybierały swoich faworytów przyznając im nagrodę.
Jury Szefów Kuchni reprezentowali: Wiesław Ambros (Przewodniczący Jury), Daniel Bzdyk, Tobiasz Herman, Sebastian Humski, Michał Jarzombek, Piotr Sabala, Małgorzata Stach, Szymon Szlendak. W składzie jury blogerek zasiadały: Karolina Żmijewska (kuchnia bezglutenowa loli), Iwona Orzechowska (smakowity blog kulinarny i qchennewariacje, Anna Petryna (słodki kompromis) oraz Natalia Rusinowska (zmysłowo przez świat).
Podczas II etapu uczestnicy mieli za zadanie przygotować 3 dania konkursowe w następujący sposób: przystawkę i deser według wcześniej przesłanej receptury oraz danie główne wykorzystując produkty znajdujące się w tzw. Black Box, którego zawartość poznali w dniu finału oraz w spiżarce. Na przygotowanie wszystkiego uczniowie mieli 3 godziny.
Jury nie miało łatwego wyboru, gdyż konkurencja była duża, a poziom przygotowanych potraw bardzo wysoki. Uczniowie stanęli na wysokości zadania. Na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne m.in. zgodność potrawy z recepturą, estetyczny wygląd, kreatywność, smak i aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza, oraz kryteria techniczne m.in. mise en place – profesjonalna praktyka kucharska, prezencja szefa ekipy i kucharza pomocniczego, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, dostosowanie metody termicznej do rodzaju składników.
Zwycięzcy konkursu:
1 miejsce:
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu:
1. Mateusz Tomasik
2. Szymon Kuśkowski
2 miejsce:
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej:
1. Dimitri Petrov
2. Paulina Pustelnik
3 miejsce:
Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle:
1. Dawid Cieślar
2. Karol Procner
Zwycięska ekipa z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu otrzymała: II Kulinarny Puchar Śląska, a także bon o wartości 3000 zł do wykorzystania na zakup sprzętu w sklepie firmowym Weindich przy ul. Adamieckiego 8 w Chorzowie, a także nagrody w postaci drobnego sprzętu kuchennego oraz możliwość odbycia stażu w kuchni Zajazdu Hetman z siedzibą w Lgocie Murowanej pod okiem Szefa kuchni Sebastian Humskiego.
Drugie miejsce przypadło Zespołowi Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (otrzymali bon o wartości 2000 zł + sprzęt kuchenny), a trzecie miejsce wywalczył Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle (otrzymali bon o wartości 1000 zł + sprzęt kuchenny). Nagrodę specjalną Jury za mnogość wykorzystania technik kulinarnych w postaci warsztatów kulinarnych w Wrocławiu ufundowaną przez Szefa Kuchni Tobiasza Hermana otrzymał Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku.
Jury blogerek z kolei nagrodziło 3 nagrodami poszczególne potrawy: wyróżnienia za smak, aranżację i kreatywne zmierzenie się z tradycyjną kuchnią śląską w każdej kategorii potraw, za najlepszą uznały PRZYSTAWKĘ przygotowaną przez Dawida Cieślara i Karola Procnera z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. Wyróżnienie za DANIE GŁÓWNE za smak i oryginalność przyznały Mateuszowi Tomasikowi i Szymonowi Kuśkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu. Natomiast najlepszy deser przygotowali Dmitri Petrov i Paulina Pustelnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.
Po konkursie odbyły się znakomite pokazy kulinarne: jagnięcina w roli głównej oraz kuchnia myśliwska inaczej, czyli dziczyzna z elementami kuchni molekularnej, w wykonaniu naszych Mistrzów: Piotra Sabaly i Daniela Bzdyka oraz Wiesława Ambrosa z Michałem Jarzombkiem.
Wszystkich szkołom i uczestnikom biorącym udział w konkursie serdecznie gratulujemy i zapraszamy już na trzecią edycję Kulinarnego Pucharu Śląska za rok!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.