Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Finał II Kulinarnego Pucharu Śląska


W dniu 20 czerwca 2015r., podczas obchodów jubileuszu 25-lecia istnienia firmy Weindich w Centrum Kulinarnym w Chorzowie odbył się finał konkursu II Kulinarny Puchar Śląska dla uczniów szkół gastronomicznych. Wybrane na drodze kwalifikacji 6 drużyn z regionu śląskiego dzielnie walczyło o II Kulinarny Puchar Śląska.

Celem konkursu było wyłonienie najlepszych kucharzy tj. uczniów szkół gastronomicznych, którzy najlepiej i najciekawiej zaprezentowali się w przygotowaniu i podawaniu dań z kuchni z regionu śląskiego z uwzględnieniem nowoczesnych trendów obowiązujących w kuchni.

W tym roku w składzie Jury znaleźli się nie tylko członkowie Stowarzyszenia Euro – Toques, znane autorytety kulinarne, oraz Szefowie kuchni będący ekspertami kulinarnymi z rozmaitych kuchni regionalnych, ale również zaproszone przez Organizatorów blogerki kulinarne, które oceniały i wybierały swoich faworytów przyznając im nagrodę.

Jury Szefów Kuchni reprezentowali: Wiesław Ambros (Przewodniczący Jury), Daniel Bzdyk, Tobiasz Herman, Sebastian Humski, Michał Jarzombek, Piotr Sabala, Małgorzata Stach, Szymon Szlendak. W składzie jury blogerek zasiadały: Karolina Żmijewska (kuchnia bezglutenowa loli), Iwona Orzechowska (smakowity blog kulinarny i qchennewariacje, Anna Petryna (słodki kompromis) oraz Natalia Rusinowska (zmysłowo przez świat).

Podczas II etapu uczestnicy mieli za zadanie przygotować 3 dania konkursowe w następujący sposób: przystawkę i deser według wcześniej przesłanej receptury oraz danie główne wykorzystując produkty znajdujące się w tzw. Black Box, którego zawartość poznali w dniu finału oraz w spiżarce. Na przygotowanie wszystkiego uczniowie mieli 3 godziny.

Jury nie miało łatwego wyboru, gdyż konkurencja była duża, a poziom przygotowanych potraw bardzo wysoki. Uczniowie stanęli na wysokości zadania. Na finalną ocenę składały się kryteria degustacyjne m.in. zgodność potrawy z recepturą, estetyczny wygląd, kreatywność, smak i aromat potrawy, odpowiednia temperatura potrawy i talerza, oraz kryteria techniczne m.in. mise en place – profesjonalna praktyka kucharska, prezencja szefa ekipy i kucharza pomocniczego, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, dostosowanie metody termicznej do rodzaju składników.

Zwycięzcy konkursu:

1 miejsce:

Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu:
 1. Mateusz Tomasik
    2. Szymon Kuśkowski

                                   2 miejsce:                                   

Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej:
1. Dimitri Petrov
      2. Paulina Pustelnik

3 miejsce:

Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Wiśle:
  1. Dawid Cieślar
  2. Karol Procner

Zwycięska ekipa z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu otrzymała: II Kulinarny Puchar Śląska, a także bon o wartości 3000 zł do wykorzystania na zakup sprzętu w sklepie firmowym Weindich przy ul. Adamieckiego 8 w Chorzowie, a także nagrody w postaci drobnego sprzętu kuchennego oraz możliwość odbycia stażu w kuchni Zajazdu Hetman z siedzibą w Lgocie Murowanej pod okiem Szefa kuchni Sebastian Humskiego.

Drugie miejsce przypadło Zespołowi Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (otrzymali bon o wartości 2000 zł + sprzęt kuchenny), a trzecie miejsce wywalczył Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle (otrzymali bon o wartości 1000 zł + sprzęt kuchenny). Nagrodę specjalną Jury za mnogość wykorzystania technik kulinarnych w postaci warsztatów kulinarnych w Wrocławiu ufundowaną przez Szefa Kuchni Tobiasza Hermana otrzymał Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku.

Jury blogerek z kolei nagrodziło 3 nagrodami poszczególne potrawy: wyróżnienia za smak, aranżację i kreatywne zmierzenie się z tradycyjną kuchnią śląską w każdej kategorii potraw, za najlepszą uznały PRZYSTAWKĘ przygotowaną przez Dawida Cieślara i Karola Procnera z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. Wyróżnienie za DANIE GŁÓWNE za smak i oryginalność przyznały Mateuszowi Tomasikowi i Szymonowi Kuśkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu. Natomiast najlepszy deser przygotowali Dmitri Petrov i Paulina Pustelnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.

Po konkursie odbyły się znakomite pokazy kulinarne: jagnięcina w roli głównej oraz kuchnia myśliwska inaczej, czyli dziczyzna z elementami kuchni molekularnej, w wykonaniu naszych Mistrzów: Piotra SabalyDaniela Bzdyka oraz Wiesława Ambrosa z Michałem Jarzombkiem.

Wszystkich szkołom i uczestnikom biorącym udział w konkursie serdecznie gratulujemy i zapraszamy już na trzecią edycję Kulinarnego Pucharu Śląska za rok!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000