|
|
Finał Gotuj lokalnie, czyli kulinarna podróż po polskich smakach
| |
W piątek, 16 października 2015 roku, odbył się finał projektu Gotuj lokalnie, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Podczas konkursu przyszli szefowie kuchni – uczniowie szkół gastronomicznych, przekonali się, że polskie produkty lokalne mogą być inspiracją do tworzenia oryginalnych przepisów i przyrządzenia wielu niestandardowych dań.
Polskie, regionalne produkty o wyjątkowym smaku, stają się podstawą do kreowania nowoczesnej kuchni – stanowią cząstkę tradycji oraz kultury kulinarnej lokalnej społeczności. Coraz częściej występują już nie tylko jako dodatek do potrawy, ale są podstawą dania głównego. W nurcie kuchni tradycyjnej poruszają się także młodzi szefowie kuchni, którzy dzięki świeżemu spojrzeniu na kwestię gotowania, nie obawiają się eksperymentowania z produktem i realizowania swoich oryginalnych pomysłów.
Na młodych i ambitnych uczniów szkół gastronomicznych stawia także Fundacja EFRWP, która realizuje projekt Gotuj lokalnie – jego celem jest przekazywanie wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz możliwości ich najlepszego wykorzystania w nowoczesnej kuchni polskiej. W piątek, 16 października br. odbył się finał konkursu kulinarnego, w którym udział wzięło 10 zespołów, wyłonionych podczas I etapu. Zadaniem młodych kucharzy było przygotowanie potraw (dania głównego i przystawki lub deseru) na bazie wieprzowiny i kaszy oraz polskich produktów regionalnych. Było o co walczyć – na laureatów czekał kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, pod okiem samego szefa kuchni.
Zwycięzcami konkursu zostali:
I MIEJSCE
Marcin Gąglewski i Anna Żaborowska z Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach (woj. podlaskie)
Opiekun: Lucyna Poczobut.
Przystwaka: warzywa z chipsem z boczku oraz octem balsamicznym i miechunką.
Danie główne: kasza kuskus z suszonymi pomidorami oraz marynowanymi żeberkami podanymi na chmurce z czerwonego szczawiu.
II MIEJSCE
Paulina Czopek i Anna Pijanowska z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ks. Prof. J. Tischnera w Limanowej (woj. małopolskie)
Opiekun: Jakub Kasiński.
Przystawka: zawijaki boczkowe, puree z avocado, nowalijki.
Danie główne: polędwiczka wieprzowa w sosie, pęczak, buraczki.
III MIEJSCE
Sylwia Kwiecień i Kinga Trzaska z Zespołu Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu (woj. mazowieckie)
Opiekun: Marta Bińkowska.
Przystawka: kanapka z chleba prądnickiego ze schabem, cykorią, kolorową marchewką oprószona kaszą gryczaną.
Danie główne: roladka ze schabu z fasolą korczyńską, podana z warzywami, chipsem z kaszy jęczmiennej oraz z sosem żubrówkowym.
– Pasja do gotowania, zaangażowanie i pełen profesjonalizm – tak oceniam młodych uczestników programu Gotuj lokalnie. Przygotowane przez nich dania finałowe były niezwykle pomysłowe i na bardzo wysokim poziomie. Warzywa z chipsem z boczku oraz marynowane żeberka podane na chmurce z czerwonego szczawiu zachwyciły podniebienia jury. To był prawdziwy festiwal smaków i regionalnych dań – mówi Marcin Budynek, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka oraz juror konkursu finału programu Gotuj lokalnie.
Projekt Gotuj lokalnie realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.
Więcej informacji o projekcie Gotuj lokalnie znajduje się na stronie: www.efrwp.pl
O projekcie: Gotuj lokalnie to projekt promujący regionalne, tradycyjne produkty. Jego głównym celem jest wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. W ramach projektu Gotuj lokalnie organizowane są, m.in.: warsztaty kulinarne w szkołach gastronomicznych, szkolenia dla nauczycieli oraz konkursy kulinarne.
Warsztaty kulinarne Gotuj lokalnie to kontynuacja programów Fundacji EFRWP realizowanych od 2011 roku: Tradycyjne Produkty - Nowoczesna kuchnia Polska (od maja 2011 roku do marca 2012 roku) oraz Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta, realizowany w 2012 roku – projekty współfinansowane z grantu Unii Europejskiej, a także Regionalne i tradycyjne produkty wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej, Projekt realizowany w 2013 r., którego operatorem była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL). W dotychczasowych edycjach projektu wzięło udział już ponad 1000 uczniów!
O EFRWP: Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej jest organizacją pozarządową, działającą na rzecz rozwoju polskiej wsi. Od 25 lat pomaga zmieniać jej wizerunek oraz aktywnie wspiera rozwój społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności na terenach wiejskich. Działania EFRWP skupiają się przede wszystkim na wspieraniu inwestycji z zakresu infrastruktury technicznej i rozwoju lokalnych przedsiębiorstw oraz działaniach społecznych i edukacyjnych skierowanych do osób zamieszkujących obszary wiejskie. Do jednego z najważniejszych zadań Fundacji należy wspieranie oświaty na terenach wiejskich. Od samego początku istnienia EFRWP aktywnie działa na rzecz edukacji oraz wyrównywania szans dzieci i młodzieży, zamieszkujących wsie i małe miasta.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem. |
|
|
|