Celem twórców Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie, którzy są pomysłodawcami sierpniowego święta, jest uświadomienie konsumentom jak bogata i ciekawa jest oferta polskich producentów artykułów spożywczych. Tego dnia nie promuje się konkretnego artykułu, lecz cały sektor, zachęcając jednocześnie do wybierania żywności produkowanej w naszym kraju. To także świetna okazja, by odświeżyć zapomniane już nieco przepisy lub poeksperymentować z recepturami na klasyczne dania.
Dzięki działaniom realizowanym od 2011 roku, w ramach programu Doceń polskie, mamy możliwość odkrywania wielu różnorodnych i ciekawych produktów spożywczych, zarówno z oferty lokalnych firm, jak i producentów o zasięgu ogólnopolskim. Tym co je łączy jest polski akcent, będący warunkiem wzięcia udziału w audytach organizowanych w ramach programu Doceń polskie. Zdaliśmy sobie sprawę, że choć w kalendarzu nie brak dni przypominających o konkretnych produktach (takich jak Dzień mleka, Dzień makaronu, czy Dzień czekolady), brakuje okazji do wyróżnienia całego sektora. Tak powstał pomysł zainicjowania Dnia polskiej żywności, który byłby pretekstem do przypomnienia jaką wartość mają nasze rodzime specjały. Dzień polskiej żywności spotkał się z bardzo dużym i pozytywnym odzewem. Cieszę się, że była to nie tylko okazja do rozmów o żywności, ale też sposobność odkrycia na nowo płodów rolnych i wyrobów spożywczych dostępnych na naszym rynku – wyjaśnia Marek Bielski, twórca programu Doceń polskie.
W ramach Dnia polskiej żywności zorganizowano specjalną akcję w portalu Durszlak.pl.W przedsięwzięciu uczestniczyło 42 blogerów kulinarnych, którzy zaproponowali w sumie 96 przepisów na polskie dania różnego typu; począwszy od zup, poprzez dania główne, na deserach skończywszy. Poza tym, wśród inspiracji kulinarnych znalazły się receptury m.in. na przetwory, chleby oraz sosy. Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, puszyste drożdżówki z borówkami, marchewkowe kopytka, chipsy z botwinki, tarta z kurkami, jabłecznik z jagodową żelką, maślankowe udka z piekarnika, wegańskie masło i pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie – to tylko niektóre przepisy przygotowane z okazji Dnia polskiej żywności.
Producenci żywności, których artykuły spożywcze zostały nagrodzone laurami programu Doceń polskie z okazji święta podzielili się z konsumentami kulinarnymi inspiracjami, przygotowali także ciekawe konkursy i promocje. Dzień polskiej żywności celebrowali nie tylko konsumenci i producenci żywności, święto wzbudziło także zainteresowanie mediów. Rodzime wyroby spożywcze były tematem audycji w kilku radiostacjach. Okazja do świętowania była przedmiotem wielu wpisów w mediach społecznościowych. Dość powiedzieć, że tylko w mediach branżowych, ogólnoinformacyjnych i lokalnych ukazało się ponad 90 różnorodnych publikacji na temat Dnia polskiej żywności.
Celem programu Doceń polskie jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu Doceń polskie zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu Doceń polskie jest także organizatorem projektu BlogerChef innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.
Źródło: www.docenpolskie.pl