Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Dzień polskiej żywności


Zainicjowany przez twórców programu Doceń polskie, Dzień polskiej żywności stał się doskonałym pretekstem do rozmawiania o bogactwie i różnorodności oferty rodzimych wytwórców produktów spożywczych. Z okazji tego specjalnego święta, 25 sierpnia polska żywność była jednym z dominujących tematów stacji radiowych oraz wpisów w mediach i na portalach społecznościowych.
 
 
Celem twórców Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego Doceń polskie, którzy są pomysłodawcami sierpniowego święta, jest uświadomienie konsumentom jak bogata i ciekawa jest oferta polskich producentów artykułów spożywczych. Tego dnia nie promuje się konkretnego artykułu, lecz cały sektor, zachęcając jednocześnie do wybierania żywności produkowanej w naszym kraju. To także świetna okazja, by odświeżyć zapomniane już nieco przepisy lub poeksperymentować z recepturami na klasyczne dania.
 
Dzięki działaniom realizowanym od 2011 roku, w ramach programu Doceń polskie, mamy możliwość odkrywania wielu różnorodnych i ciekawych produktów spożywczych, zarówno z oferty lokalnych firm, jak i producentów o zasięgu ogólnopolskim. Tym co je łączy jest polski akcent, będący warunkiem wzięcia udziału w audytach organizowanych w ramach programu Doceń polskie. Zdaliśmy sobie sprawę, że choć w kalendarzu nie brak dni przypominających o konkretnych produktach (takich jak Dzień mleka, Dzień makaronu, czy Dzień czekolady), brakuje okazji do wyróżnienia całego sektora. Tak powstał pomysł zainicjowania Dnia polskiej żywności, który byłby pretekstem do przypomnienia jaką wartość mają nasze rodzime specjały. Dzień polskiej żywności spotkał się z bardzo dużym i pozytywnym odzewem. Cieszę się, że była to nie tylko okazja do  rozmów o żywności, ale też sposobność odkrycia na nowo płodów rolnych i wyrobów spożywczych dostępnych na naszym rynku – wyjaśnia Marek Bielski, twórca programu Doceń polskie.
 
 
W ramach Dnia polskiej żywności zorganizowano specjalną akcję w portalu Durszlak.pl.W przedsięwzięciu uczestniczyło 42 blogerów kulinarnych, którzy zaproponowali w sumie 96 przepisów na polskie dania różnego typu; począwszy od zup, poprzez dania główne, na deserach skończywszy. Poza tym, wśród inspiracji kulinarnych znalazły się receptury m.in. na przetwory, chleby oraz sosy. Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, puszyste drożdżówki z borówkami, marchewkowe kopytka, chipsy z botwinki, tarta z kurkami, jabłecznik z jagodową żelką, maślankowe udka z piekarnika, wegańskie masło i pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie – to tylko niektóre przepisy przygotowane z okazji Dnia polskiej żywności.
 
Producenci żywności, których artykuły spożywcze zostały nagrodzone laurami programu Doceń polskie z okazji święta podzielili się z konsumentami kulinarnymi inspiracjami, przygotowali także ciekawe konkursy i promocje. Dzień polskiej żywności celebrowali nie tylko konsumenci i producenci żywności, święto wzbudziło także zainteresowanie mediów. Rodzime wyroby spożywcze były tematem audycji w kilku radiostacjach. Okazja do świętowania była przedmiotem wielu wpisów w mediach społecznościowych. Dość powiedzieć, że tylko w mediach branżowych, ogólnoinformacyjnych i lokalnych ukazało się ponad 90 różnorodnych publikacji na temat Dnia polskiej żywności.
 
Celem programu Doceń polskie jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu Doceń polskie zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu Doceń polskie jest także organizatorem projektu BlogerChef innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.
 
Źródło: www.docenpolskie.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000