Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Drugie szkolenie z przygotowania dań z Grilla Bbq i Wędzenia - Wieprzowina


Kolejne szkolenia i warsztaty z zakresu: Przygotowania potraw grill, bbq i wędzenia mięsa wieprzowego odbyły się w Hotelu & Restauracji „ALBATROS” w Szubinowie. Ich uczestnicy w przeciągu dwóch dni (28-29 stycznia 2022) nabyli nowe umiejętności, które z powodzeniem będą mogli wykorzystać w swoich restauracjach.
 

 
W Polsce występuje 5 rodzimych/domowych ras świń: polska biała zwisłoucha, wielka biała polska, puławska, złotnicka biała, złotnicka pstra.

Rasa puławska jest odmianą tłuszczowo-mięsną, a złotnicka jest mięsno-słoninowa.
Świnia puławska: szybko rośnie, niska mięsność, dobra słonina, świetna marmurkowatość tkanki mięśniowej, świetne mięso kulinarne.
Świnia złotnicka: bardzo dobra struktura mięsa, więcej marmurka śródmięśniowego, mniej słoniny, delikatny smak- nawet po obróbce termicznej.

 


Uczestnicy szkolenia poznali także walory wieprzowiny:
  •  cenne źródło wysokogatunkowego białka
  • korzystny profil kwasów tłuszczowych-42% nasyconych/15% nienasyconych
  • kwasy tłuszczowe nienasycone – idealny stosunek omega 3 do 6 = 1:10
  • dobry cholesterol – tzw. Lekki
  • komplet witamin B oraz A,D,E,K- rozpuszczalne w tłuszczach
  • najlepsze źródło żelaza
  • jedno z najcenniejszych mięs dla człowieka: geneza homo sapiens
  • wyjątkowa smakowitość: potrzeby organizmu, pamięć smakowa, geneza gatunku ludzkiego.
 
Pojawiły się również ważne informacje o miejscu wieprzowiny w stosowanej diecie zrównoważonej, która zawiera białka, węglowodany, tłuszcze, niezbędne sole mineralne, błonnik i witaminy. W diecie zrównoważonej ilość i rodzaj posiłków dostosowuje się do potrzeb organizmu, stylu życia. Główną zasadą tej diety jest niemożność rezygnacji z mięsa wieprzowego! Tłuste mięsa należy spożywać raz w tygodniu, chudsze - można jeść kilka razy w tygodniu.

 

Jeszcze 20 lat temu mięsność świń wynosiła 42%. Obecnie średnia krajowa to ponad 57%. Wraz ze wzrostem mięsności obniżył się poziom tłuszczy. Wysokiej jakości mięso wieprzowe nie zawiera zbędnego tłuszczu. I to jest wskazówka dla hodowców trzody. Mięso wieprzowe dobrej jakości zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – ok. 15%. Tłuszcze nienasycone są bardzo cenne. Ich niedobór powoduje groźne dla zdrowia skutki: zaburzenia gospodarki cholesterolowej, wrażliwość na infekcje, zahamowanie wzrostu niemowląt i dzieci, przesuszenie skóry, itp. 

Wieprzowina zawiera korzystną proporcję kwasów omega-6 i omega-3. Stosunek ten wynosi 10:1. Kwasy omega-3 stanowią fundament profilaktyki zapobiegania licznym chorobom. Pozwalają zachować młodość i wydolność organizmu. Dostarczając odpowiedniej ilości kwasów omega-3, zminimalizujemy ryzyko zachorowania na Alzheimera czy choroby serca. Kwasy omega-3 są bezwzględnie potrzebne dla kobiet w ciąży oraz dla małych dzieci ( w okresie wzrostu i dojrzewania ). W wieprzowinie poziom cholesterolu nie przekracza 54 mg/100g i jest znacznie mniejszy niż w drobiu 58-74 mg/100g, a nawet w tak popularnym żywieniu dzieci - mięsie królików 70 mg/100g. Jeśli więc nasza dieta jest zbilansowana, wieprzowina jest w niej jak najbardziej pożądana.

 



Czy chciałbyś uczestniczyć w warsztatach/szkoleniu w zakresie przygotowania dań z grilla i barbecue ( bbq ) w ramach: RASY RODZIME W RHD i MOL Szkolenia domowych Masarzy i Wędzarzy?

Zapisz się na najbliższe szkolenie!

 

Szkolenia i warsztaty odbyły się w ramach wieloletniego projektu szkoleń z RHD i MOL dotyczącego polskiego mięsa wieprzowego – Ras Rodzimych.

 

 

 

 

 

Program  Finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.  

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000