Ośmiornica macki, polędwica wieprzowa, ser Halloumi Pittas, ciasto Fillo Kanaki, szparagi zielone Oerlemans i oliwki Kalamata – to tylko niektóre produkty, które musieli wykorzystać do przygotowania swoich dań, zawodnicy startujący w XI Festiwalu Kuchni Greckiej.
Festiwal odbył się 8 kwietnia 2016 roku, jak co roku, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie. Celem konkursu jest promowanie młodych utalentowanych kucharzy, udokumentowanie ich wiedzy zawodowej oraz promocja produktów i kuchni greckiej w Polsce.
Zmagania konkursowe miał zaszczyt prowadzić
Przemysław Skowron – prezenter radia RMF FM. W rywalizacji wzięło udział
11 zawodników, którzy w ciągu
60 minut musieli przygotować dania inspirowane kuchnią grecką.
W tym roku poczynania uczestników oceniało jury, w którym zasiadły same Panie:
1. Przewodnicząca:
Joanna Ochniak – Chairwoman w Women in WACS Committee, właściciel w FPMS – Doradztwo Unijne Joanna Ochniak i Prezes Zarządu w Gastronomia na Obcasach
2.
Rania Kalogerakou – Członek Chef's Club of Greece
3.
Iwona Niemczewska – Szef Kuchni i Cukierni Z drugiej strony Lustra – Szczecin
4.
Ewa Olejniczak – Dyrektor Gastronomii w Hotelu President**** – Bielsko-Biała
5.
Eva Vonazountas – dyplomowany Szef Kuchni, Juror w WACS, Członek Chef's Club of Greece
6.
Agata Wojda – Szef Kuchni restauracji Opasły Tom – Warszawa
7.
Arleta Żynel – Szef Kuchni Podlaskiej Akademii Kulinarnej – Białystok.
Po długotrwałej i zaciętej rywalizacji nadszedł czas na ogłoszenie wyników i wręczenie nagród, które miało miejsce podczas uroczystej Gali w restauracji U Artura w Warszawie. Ocenie podlegał nie tylko sam wygląd i smak dania, ale również czas wykonania i praca poszczególnych zawodników.
Decyzją jury pierwsze miejsce zdobył
Dariusz Kuduk (Hotel Silvia Gold – Gliwice), otrzymując nagrodą główną jaką był wyjazd na tygodniowy pobyt w Grecji dla dwóch osób, ufundowany przez
Biuro Podróży Hellas Travel oraz czek na kwotę 1.500 zł. Zwycięzcy konkursu wręczono również
nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2016.
Drugie miejsce zajął
Piotr Huszcz (Hotel i Restauracja Piano – Lublin). Na najniższym stopniu podium stanął
Konrad Kurzajewski (Kyokai Sushi Bar – Poznań).
Poza zwycięzcami w rywalizacji o miano najlepszego walczyli:
1.
Grzegorz Adamarek – Hotel Blue Diamond Activ Spa **** – Nowa Wieś
2.
Paweł Kubera – Restauracja Figa – Plewiska
3.
Kamil Kubiak – Restauracja Nowa Łódź – Łódź
4.
Patryk Orzeł – Taverna Grecka Meltemi – Warszawa
5.
Sławomir Saguła – Restauracja Javorina – Zakopane
6.
Adam Siemczonek – Hotel Polanica Resort&Spa – Polanica Zdrój
7.
Karolina Wiśniewska – Hotel Wellness Pro Vita – Kołobrzeg
8.
Kamil Zyśk – Restauracja Videlec – Warszawa.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowy dyplom oraz upominki ufundowane przez Sponsorów.
Festiwal odbył się po raz jedenasty jako impreza towarzysząca Międzynarodowym Targom EuroGastro w Warszawie. Jego pomysłodawcą i Organizatorem jest
Theofilos Vafidis – znany i ceniony Mistrz i Doradca Kulinarny. Konkurs nominowany jest do
Kulinarnego Pucharu Polski 2016 organizowanego przez Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Sponsorem relacji jest firma Oerlemans
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.