Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Hello Coffee
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Bocuse d’Or Europe 2020 za nami!


Ogromne emocje za nami. I chociaż nasi reprezentanci nie awansowali do Wielkiego Finału w Lyonie to bez wątpienia dali nam powód do dumy ze swojego występu w Europie wśród najlepszych szefów kuchni Starego Kontynentu.
 
 
Dimitri Demjanov – Prezydent Bocuse d’Or Europe 2020 podsumowując dwudniowe zmagania powiedział – Dzisiaj wygrała światowa gastronomia. To prawda. W tym trudnym dla nas wszystkich czasie udało się zorganizować wielki konkurs a polski zespół walczył do końca, nie wycofał się w przedbiegach i dołożył wszelkich starań by zaprezentować się jak najlepiej. Tym razem zabrakło trochę szczęścia, bo umiejętności, motywacja i duch walki był obecny do końca.

Jakub Kasprzaki Patryk Paczkowski w pięknym stylu walczyli podczas europejskiej selekcji Bocuse d’Or w Saku Suurhall w Tallinie.
 

Warto przypomnieć, że droga do Europy nie była łatwa. Kiedy w marcu cały świat zatrzymał się na dłużej a w Polsce ogłoszono lockdown kulinarne marzenia naszego teamu stanęły pod znakiem zapytania. Majowy termin europejskiej selekcji Bocuse d’Or został zawieszony, później przesunięty na wrzesień a ostatecznie odbył się w dniach 15-16 października. Niestety koncepcje konkursowych dań musiały ulec zmianie ze względu na sezonowe składniki. Były chwile niepewności, które na szczęście szybko zostały przekute w pozytywną energię oraz siłę i motywację do działania.

Z powodu COVID-19 niezapomniane wielkie widowisko jakim jest konkurs Bocuse d’Or odbyło się bez szerszej publiczności w Saku Arena w Tallinie. Mimo to wszyscy zawodnicy byli bardzo zadowoleni i poruszeni, że spotkali się na jednym z nielicznych międzynarodowych konkursów gastronomicznych, które odbyły się w tym roku. Poziom był jak zawsze wysoki, a transmitowana na żywo relacja utrzymywała porywającą atmosferę wydarzenia sportowego, o której zawsze marzył Paul Bocuse. Ponad 300 tysięcy osób śledziło online zmagania znakomitych europejskich zespołów na całym świecie.
 

Należy podkreślić, że start w Bocuse d’Or Europe to wyjątkowe doświadczenie dla startujących, którzy musieli wykazać się znakomitymi umiejętnościami kulinarnymi, wyczuciem estetyki, oryginalnością i kreatywnością, aby przekonać i zwrócić uwagę jurorów.

Polacy wystąpili pierwszego dnia zmagań kulinarnych w stolicy Estonii z ostatniej, ósmej pozycji. Panowie walczyli do ostatnich minut w pełnym skupieniu przygotowując w ciągu 5 godzin i 35 minut dwa oddzielne dania, oba dla 14 osób: pierwsze to danie vege serwowane wyłącznie na talerzach i wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu – Gotowany na parze filet z suma z dynią, lokalnymi grzybami, kalarepą, puree z selera i chrzanu oraz baby warzywami oraz drugie danie z mięsa zaprezentowane na imponującym platerze i wydane 35 minut później a znalazła się na nim: Przepiórka z borowikami, jajko przepiórcze confit, ziemniaki, sos tatarski, buraki z chrzanem, tartinka z jabłkami i cebulą, seler, kurki i owoce leśne.
 


Oba dania prezentowały się bardzo dobrze, jak się okazało smakowo również dopełniały wizualne wrażenia. Régis Marcon, Przewodniczący Międzynarodowego Komitetu Organizacyjnego, który przybliżał publiczności każde z dań w trakcie ich degustacji, z uznaniem opowiadał o efektach wielogodzinnej pracy naszej reprezentacji.

Jesteśmy dumni z naszego zespołu i wierzymy, że dostarczą nam jeszcze wielu pozytywnych emocji. Przy okazji europejskiej selekcji udało się skupić wokół Jakuba wiele osób, które go wspierały w drodze do Tallina. W ścisłym gronie Team Poland znaleźli się: Tomasz Purol, który wystąpił w roli trenera, Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocuse d’Or, który zasiadał w zacnym gronie jurorów, Dominik Brodziak, który od początku zaangażował się w przygotowania jako drugi trener oraz Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland, który odpowiada za najważniejsze kwestie, te organizacyjne i finansowe, bez których nie byłoby szans przygotować się na takim poziomie.

Miesiące przygotowań, niepewność a co za tym idzie ogromny stres, walka z własnymi słabościami, ale też całe mnóstwo pozytywnej energii i rzesza dobrych ludzi wokół z pewnością nie pójdzie na marne. Marzenie o Lyonie jest, a to dobrze, bo kiedyś z pewnością się ziści.

Jesteśmy przekonani, że Team Poland nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. Każda partycypacja w międzynarodowych rozgrywkach jest niezwykle ważna i potrzebna polskiej gastronomii.

Zdaniem honorowej przewodniczącej Clare Smyth poziom wszystkich szefów kuchni był niezwykły. – To była niesamowicie zacięta rywalizacja. Jest tak wielu naprawdę wyjątkowych szefów kuchni i cieszę się, że jest tak doświadczone jury, ponieważ jest to bardzo odpowiedzialna praca by wykonać to właściwie – powiedziała Smyth.
 

Poniżej zwycięzcy Bocuse d’Or Europe 2020, którym gratulujemy:

1 miejsce – Norwegia – Christian Andre Pettersen, Restaurant Studio CAP – Sandnes
2 miejsce – Dania – Ronni Vexoe Mortensen, Geranium*** – Kopenhaga
3 miejsce – Szwecja – Sebastian Gibrand, Gastronomi Sveirge

Ponadto do Wielkiego Finału w Lyonie w 2021 roku zakwalifikowały się zespoły,które wywarły największe wrażenie na sędziach: Islandia, Finlandia, Francja, Estonia, Szwajcaria, Węgry i Włochy.

Nagroda dla najlepszego pomocnika – Finlandia
Nagroda specjalna za danie na talerzu – Islandia
Nagroda specjalna za danie na platerze – Francja

Wielkie podziękowania dla Adama Chrząstowskiego, Tomasza Purola, Dominika Brodziaka, Kurta Schellera, Bartosza Petera, Jerzego Pasikowskiego, Tomasza Grabskiego i dla wielu szefów kuchni, którzy wsparli radą, doświadczeniem, dobrym i krytycznym słowem Jakuba Kasprzaka i Patryka Paczkowskiego.

Ogromne podziękowania dla Partnerów, którzy wsparli Team Poland!

Projekt plateru – Klaudia Kasprzak
Zdjęcia – Lauri Laan

Autor: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel Bocuse d’Or w Polsce

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System Internorga
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000