Za nami finał 17. edycji Kulinarnego Pucharu Polski, który odbył się w dniach 26-27 września 2017 roku w Poznaniu. W konkursie wystartowało 11 drużyn, które zdobyły nominację do KPP.
Kwalifikacje do Kulinarnego Pucharu Polski trwały przez cały rok. Rozpoczęły się we wrześniu konkursem Primerba Cup, który miał miejsce podczas targów Polagra Gastro 2016 w Poznaniu, a zakończyły w sierpniu, w Ustroniu, Międzynarodowymi Mistrzostwami w Podawaniu Baraniny. W finale Kulinarnego Pucharu Polski 2017 wystąpili również laureaci ubiegłorocznej edycji konkursu.
O tytuł Najlepszego z najlepszych KPP 2017 walczyło w sumie 11 drużyn kucharskich, a byli to:
1. Łukasz Daszyński z restauracji w Pałacu Mierzęcin i Klaudia Jankowska, zwycięzcy Primerba Cup 2016
2. Paweł Salamon z Hotelu Smolarnia i Maciej Pisarek – zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski 2016
3. Paweł Kubera i Kajetan Świokła z restauracji w hotelu DeSilva w Poznaniu, zwycięzcy 5. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów
4. Dawid Konior i Bartosz Puchałka z Restauracji Pastamore 8 w Bielsku-Białej, zwycięzcy 6. edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich
5. Bartosz Peter i Rafał Kudliński z hotelu Copernicus w Toruniu, zwycięzcy Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la Cuisine Martell 2017
6. Paweł Spodzieja z Hotel HP Park w Poznaniu – zwycięzca 14. edycja Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych i Maciej Owsiany
7. Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, zwycięzcy 9. Edycji konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
8. Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów, zwycięzca 4. edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku oraz Igor Praczyński
9. Dominik Karpik i Magda Stolc z Restauracji Mercato Hilton w Gdańsku, zwycięzcy 3. edycji Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej
10. Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy z Hotelu Blue Diamond, zwycięzcy 4. edycji konkursu Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro
11. Emil Klimas i Dawid Feist z Restauracji Cucina w Poznaniu, zwycięzcy 12. edycji Międzynarodowych Mistrzostw w Podawaniu Baraniny.
Podczas
pierwszego dnia finału, każda z drużyn miała za zadanie przygotować
przystawkę na bazie przepiórki świeżej, zielonych pistacji i octu balsamico di Modena oraz zaproponować
własną interpretację szarlotki z wykorzystaniem jabłek grójeckich. Tego dnia zawodników oceniało
jury w składzie:
- Jean Bos
- Piotr Kornet
- Jarosław Uściński – przewodniczący jury
- Maciej Rosiński
- Iwona Niemczewska
- Tomasz Grabski.
Drugiego dnia konkursowych zmagań zawodnicy zaprezentowali dania główne, w których składnikami obowiązkowymi były
halibut, szynka parmeńska oraz
ryż czarny. Tegoroczne zmagania finalistów w tym dniu były oceniane przez
międzynarodowe jury w składzie:
- Vogel Wynand
- Georg Wallig
- Jarosław Uściński – przewodniczący jury
- Jacobs H. Magnusson
- Victor Titov
- Radu Zărnescu.
Rolę sędziów technicznych pełnili:
- Dariusz Kulczycki
- Mariusz Nowicki
- Zbigniew Łęgowski.
Pełną kulinarnych emocji i aromatów rywalizację konkursową, już po raz kolejny, mieli przyjemność prowadzić Monika Zamachowska i Przemysław Kaczmarek (Unilever Food Solutions). Walka pomiędzy wszystkimi drużynami była wyrównana, ale wygrać mogła tylko jedna z nich.
Podczas wieczornej Gali, 27 września 2017 roku, poznaliśmy zwycięzców 17. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Najwyższe noty przyznano Bartoszowi Peterowi i Rafałowi Kudlińskiemu, którzy reprezentowali Copernicus Toruń Hotel****. Zwycięski zespół przygotował mozaikę z przepiórki (przystawka), jesienne jabłko z wędzoną śmietaną (deser) i halibuta z jesiennymi dodatkami (danie główne).
Na kolejnych miejscach na podium uplasowali się:
Drugie miejsce Paweł Salamon i Maciej Pisarek - Hotel Smolarnia.
Trzecie miejsce Paweł Kubera i Kajetan Świokła - Hotel DeSilva.
Zwycięstwo w KPP, poza korzyścią materialną, przynosi prestiż i uznanie innych Szefów kuchni. Jak co roku, niespodzianką dla przybyłych gości był także występ gwiazdy wieczoru jaką był zespół AudioFeels.
Wszystkim drużynom startującym w tegorocznej edycji serdecznie gratulujemy i życzymy Wam wytrwałości w rozwijaniu swoich umiejętności i dalszych sukcesów kulinarnych. Już dziś zapraszamy też do udziału w konkursach nominowanych do KPP 2018, których lista zostanie wkrótce opublikowana.
Więcej informacji o KPP na
www.kpp.mtp.pl. Zapraszamy również na kanał filmowy KPP na Youtube.
Sponsorem relacji jest firma KOMAT
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.