Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Archimagirus przyznany po raz trzeci


42 kucharzy, 14 drużyn, dwa konkursy i tylko jedna nominacja do finału Kulinarnego Pucharu Polski. Tak w kilku liczbach można opisać tegoroczny Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność, który odbył się w Cukrowni Żnin. 7 lipca dowiedzieliśmy się kto za nieco ponad dwa miesiące wystartuje w poznańskim finale KPP.

Archimagirus – Tradycja i Nowoczesność to konkurs niezwykle efektowny. Tegoroczną rywalizację w Cukrowni Żnin podzielono na dwa dni. O uznanie jurorów walczyli doświadczeni szefowie kuchni, ale również uzdolniona młodzież, reprezentująca szkoły gastronomiczne z całej Polski.

Kulinarna edukacja

Przyznany po raz pierwszy Archimagirus Young Chef to nie tylko rywalizacja, ale także forma edukacji adeptów sztuki kulinarnej. Nad przebiegiem tej odsłony Archimagirusa czuwał szef kuchni Przemysław Urbaniak. W konkursie wzięło udział sześć trzyosobowych drużyn reprezentujących:
  • Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu,
  • Zespół Szkół CKZ w Grubnie,
  • ZSGH Gdańsk
  • ZST Żnin,
  • Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bydgoszczy,
  • Zespół Szkół Zawodowych w Opolu.
  • Ze zwycięstwa cieszyła się ostatnia z nich. Opolską szkołę reprezentowali: Karolina Lewczak, Kornelia Kręcichwost oraz Marcin Magosz.

Zwycięzcy biorą wszystko

To jedna z podstawowych zasad konkursu Archimagirus - Tradycja i Nowoczesność. W tym konkursie, który odbył się po raz trzeci, wystartowało osiem trzyosobowych ekip:
  • Radosław Gierałtowski, Radosław Sztanke i Przemysław Janta,
  • Andrzej Gołąbek, Wojciech Rzepecki i Krzysztof Lisiak,
  • Roman Serdiuk, Stanisław Jankowiak i Ivan Kalinichenko,
  • Mateusz Cheda, Marta Staszel i Sebastian Klamka,
  • Tomasz Sowiński, Kamila Gawrzyał i Paweł Szymański,
  • Jakub Żymelski, Wojciech Schmidt i Bartosz Raburski,
  • Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki i Mikołaj Baryłka,
  • Dawid Bielecki, Patrycja Grycko i Adam Gren.
Pracowały przez dwa dni, po dwie i pół godziny. Każda musiała przygotować po 20 porcji przystawki, dania głównego i deseru. Jedno z dań musiało być wegetariańskie lub wegańskie.
 

Nagrodę główna – 10.000 zł w gotówce oraz staż zagraniczny – odebrała ekipa pod wodzą Przemysława Gościniaka, któremu towarzyszyli Bartłomiej Kornacki i Mikołaj Baryłka. Oprócz laurów zdobyli nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski.

Ta rywalizacja odbędzie się już 26 i 27 września. Do tej pory znamy przewodniczącego jury, nietypowe składniki dań finałowych. Do zamknięcia listy finalistów pozostało jeszcze rozstrzygnięcie dwóch konkursów nominowanych.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast Belfood HAGEA
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000