Nowa formuła Kulinarnego Pucharu Polski to jak zawsze 3 konkurencje: przystawka, danie główne i deser. Jednak tym razem kucharze na ich wydanie mieli zaledwie 5 godzin, bez przerywania pracy na stanowisku. Jak zawsze nie zabrakło kulinarnych emocji, potu, stresu i łez szczęścia. A kto spośród 10 ekip kucharskich wyłonionych w ramach konkursów nominowanych uzyskał najwyższe noty, zdobywając tym samym tytuł Najlepszego z najlepszych?
|
|
Tegoroczne menu konkursowe było nie lada wyzwaniem dla zawodników i składało się z trzech etapów: przystawka, danie główne i deser. Dużej precyzji i kreatywności wymagała przystawka, w której należało wykorzystać świeżą paprykę, Ser Bursztyn, jajko oraz olej z esencją masła. Jak komentuje Agnieszka Glamowska - W poprzednich edycjach w przystawce zazwyczaj był składnik w postaci mięsa czy ryby, wokół którego zawodnicy budowali swoje danie. W tym roku zaproponowane składniki nie są pod tym względem tak oczywiste, co niewątpliwie wymaga bardzo starannego przemyślenia koncepcji.
W drugiej kolejności zawodnicy musieli wydać danie główne z obligatoryjnym użyciem wołowiny Flank Stek, szpiku kostnego, ziemniaka i śliwki. Natomiast podstawą deseru musiała być gruszka i orzechy laskowe. Odpowiednia organizacja pracy i czasu na stanowisku grała tu dużą rolę.
Zgodnie z nowym regulaminem KPP, Bartosz Fabiś zajmując drugie miejsce w poprzedniej edycji, mógł wziąć udział w tym roku, za sprawą rezygnacji dwukrotnego zwycięzcy KPP (2017/2018) – Bartosza Petera. Organizatorzy KPP nie przewidują też możliwości obrony tytułu dwa razy z rzędu.
O tytuł Najlepszego z najlepszych KPP 2019 walczyło łącznie 10 drużyn kucharskich, a byli to:
Pierwszego dnia tj. 1.10.2019r.:
• Tomasz Ziółkowski i Oskar Wiewiórski
• Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski
• Michał Bielecki i Adam Kaczmarek
• Marcin Nowak i Maciej Małecki
• Piotr Kuzdro i Filip Ziemiński, który zastąpił Kamila Tłuczka
Drugiego dnia tj. 2.10.2019r.:
• Marta Podgórka i Agnieszka Osipowicz
• Grzegorz Adamarek i Jan Cup
• Emil Klimas i Dominik Świątecki
• Paweł Kubera i Paweł Żurkowski
• Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki.
Zmagania uczestników oceniało Jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka. Za stołem jurorskim zasiedli: Jean Bos, Dariusz Struciński, Paweł Mieszała, Emmanuel Lorieux, Sean Owens i Sebastian Pettersson. Sędziami Techniczni byli Bartosz Peter (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w latach 2017 i 2018), Paweł Salamon i Alain Hostert. W roli prowadzących i tym samym gospodarzy strefy Kulinarnego Pucharu Polski 2019 wystąpili Mariusz Gachewicz i Przemysław Kaczmarek.
Podczas odprawy pokonkursowej kucharze mogli poznać opinię każdego jurora. Dzięki temu dowiedzieli się, gdzie popełnili błąd, nad czym muszą jeszcze popracować, a co wyszło im perfekcyjnie. Po ostatecznej naradzie, międzynarodowe jury KPP 2019 najwyższe noty przyznało Bartoszowi Fabisiowi i Michałowi Kozłowskiemu, którzy reprezentowali Nifty no.20 Hotel Puro Poznań. Zwycięzcy zaserwowali:
- przystawka: ‘Cannelloni’ paprykowe z espumą z sera Bursztyn, papryka Conasse z kolendrą, Consomme paprykowe z chorizo, aiwar, arancini z serem Bursztyn, jajko przepiórcze na miękko, majonez sojowy, smażone ciasto jajeczne;
- danie główne: smażony ziemniak, drżem śliwkowy, kwiaty, krem ze szpiku, chrust ze szpiku, porzeczka, kompresowane jabłko, flank stek w cieście francuskim, sos wołowy z kurkami i porzeczką, mus z modrej kapusty, śliwka gotowana w nalewce śliwkowej, drżem śliwkowy, ziemniaki gratin ze szpikiem i szarpanym flank steak, mech z lubczyku, puder grzybow, piklowana cebula;
- deser: kruszonka owocowa z kakaowcem, lody gruszkowe, karmelizowany orzech, compote mango-marakuja, pączek z gruszką, żel marakuja, ciasto cygaretkowe, sos mango-marakuja, cremeux orzechowe.
|
|
Drugie miejsce wywalczyli Paweł Kubera i Paweł Żurkowski. Po ogłoszeniu wyników nie kryli łez wzruszenia. Ostatnie miesiące były dla nich ciężkie, przepełnione intensywną pracą, która jak się okazało, przyniosła fantastyczny wyniki.
Trzecie miejsce zdobyli Marcin Nowak i Maciej Małecki z Puro Hotel Warszawa. Zapytani o to co stanowiło wyzwanie stwierdzili, że niewątpliwie poprzeczka poszła w górę wraz ze zmianą regulaminu konkursu, na podstawie której wszystkie dania muszą zostać wydane w ciągu 5 godzin.
Gościem specjalnym w strefie konkursowej KPP był Kuba Winkowski, który opowiedział o swojej drodze do tytułu The National Chef of the Year i jakie ma plany na przyszłość.
Gwiazdą wieczoru jaką był zespół GrooveCover. Wszystkim drużynom tegorocznej edycji gratulujemy przybijając piątkę i życzymy Wam dalszych sukcesów kulinarnych. Już dziś zapraszamy do udziału w konkursach nominowanych do KPP 2020, których lista zostanie wkrótce opublikowana.
Zdjęcia Resort Studio – Źródło: Grupa MTP
Tekst i fotorelacja - Marta Zagórska
Więcej informacji o KPP na
www.kpp.mtp.pl. Zapraszamy również na kanał filmowy KPP na Youtube.
Sponsorem relacji była firma KOMAT
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.