Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
19. edycja Kulinarnego Pucharu Polski – rozstrzygnięta!


Nowa formuła Kulinarnego Pucharu Polski to jak zawsze 3 konkurencje: przystawka, danie główne i deser. Jednak tym razem kucharze na ich wydanie mieli zaledwie 5 godzin, bez przerywania pracy na stanowisku. Jak zawsze nie zabrakło kulinarnych emocji, potu, stresu i łez szczęścia. A kto spośród 10 ekip kucharskich wyłonionych w ramach konkursów nominowanych uzyskał najwyższe noty, zdobywając tym samym tytuł Najlepszego z najlepszych?

Tegoroczne menu konkursowe było nie lada wyzwaniem dla zawodników i składało się z trzech etapów: przystawka, danie główne i deser. Dużej precyzji i kreatywności wymagała przystawka, w której należało wykorzystać świeżą paprykę, Ser Bursztyn, jajko oraz olej z esencją masła. Jak komentuje Agnieszka Glamowska - W poprzednich edycjach w przystawce zazwyczaj był składnik w postaci mięsa czy ryby, wokół którego zawodnicy budowali swoje danie. W tym roku zaproponowane składniki nie są pod tym względem tak oczywiste, co niewątpliwie wymaga bardzo starannego przemyślenia koncepcji.

W drugiej kolejności zawodnicy musieli wydać danie główne z obligatoryjnym użyciem wołowiny Flank Stek, szpiku kostnego, ziemniaka i śliwki. Natomiast podstawą deseru musiała być gruszka i orzechy laskowe. Odpowiednia organizacja pracy i czasu na stanowisku grała tu dużą rolę.

Zgodnie z nowym regulaminem KPP, Bartosz Fabiś zajmując drugie miejsce w poprzedniej edycji, mógł wziąć udział w tym roku, za sprawą rezygnacji dwukrotnego zwycięzcy KPP (2017/2018) – Bartosza Petera. Organizatorzy KPP nie przewidują też możliwości obrony tytułu dwa razy z rzędu.

O tytuł Najlepszego z najlepszych KPP 2019 walczyło łącznie 10 drużyn kucharskich, a byli to:

Pierwszego dnia tj. 1.10.2019r.:
•    Tomasz Ziółkowski i Oskar Wiewiórski
•    Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski
•    Michał  Bielecki i Adam Kaczmarek
•    Marcin Nowak i Maciej Małecki
•    Piotr Kuzdro i Filip Ziemiński, który zastąpił Kamila Tłuczka

Drugiego dnia tj. 2.10.2019r.:
•    Marta Podgórka i Agnieszka Osipowicz
•    Grzegorz Adamarek i Jan Cup
•    Emil Klimas i Dominik Świątecki
•    Paweł Kubera i Paweł Żurkowski
•    Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki.

Zmagania uczestników oceniało Jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka. Za stołem jurorskim zasiedli: Jean Bos, Dariusz Struciński, Paweł Mieszała, Emmanuel Lorieux, Sean Owens i Sebastian Pettersson. Sędziami Techniczni byli Bartosz Peter (zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski w latach 2017 i 2018), Paweł Salamon i Alain Hostert. W roli prowadzących i tym samym gospodarzy strefy Kulinarnego Pucharu Polski 2019 wystąpili Mariusz Gachewicz i Przemysław Kaczmarek.

Podczas odprawy pokonkursowej kucharze mogli poznać opinię każdego jurora. Dzięki temu dowiedzieli się, gdzie popełnili błąd, nad czym muszą jeszcze popracować, a co wyszło im perfekcyjnie. Po ostatecznej naradzie, międzynarodowe jury KPP 2019 najwyższe noty przyznało Bartoszowi Fabisiowi i Michałowi Kozłowskiemu, którzy reprezentowali Nifty no.20 Hotel Puro Poznań. Zwycięzcy zaserwowali:

  • przystawka: ‘Cannelloni’ paprykowe z espumą z sera Bursztyn, papryka Conasse z kolendrą, Consomme paprykowe z chorizo, aiwar, arancini z serem Bursztyn, jajko przepiórcze na miękko, majonez sojowy, smażone ciasto jajeczne;
  • danie główne: smażony ziemniak, drżem śliwkowy, kwiaty, krem ze szpiku, chrust ze szpiku, porzeczka, kompresowane jabłko, flank stek w cieście francuskim, sos wołowy z kurkami i porzeczką, mus z modrej kapusty, śliwka gotowana w nalewce śliwkowej, drżem śliwkowy, ziemniaki gratin ze szpikiem i szarpanym flank steak, mech z lubczyku, puder grzybow, piklowana cebula;
  • deser: kruszonka owocowa z kakaowcem, lody gruszkowe, karmelizowany orzech, compote mango-marakuja, pączek z gruszką, żel marakuja, ciasto cygaretkowe, sos mango-marakuja, cremeux orzechowe.

 

Drugie miejsce wywalczyli Paweł Kubera i Paweł Żurkowski. Po ogłoszeniu wyników nie kryli łez wzruszenia. Ostatnie miesiące były dla nich ciężkie, przepełnione intensywną pracą, która jak się okazało, przyniosła fantastyczny wyniki.

 

Trzecie miejsce zdobyli Marcin Nowak i Maciej Małecki z Puro Hotel Warszawa. Zapytani o to co stanowiło wyzwanie stwierdzili, że niewątpliwie poprzeczka poszła w górę wraz ze zmianą regulaminu konkursu, na podstawie której wszystkie dania muszą zostać wydane w ciągu 5 godzin.

Gościem specjalnym w strefie konkursowej KPP był Kuba Winkowski, który opowiedział o swojej drodze do tytułu The National Chef of the Year i jakie ma plany na przyszłość.


Gwiazdą wieczoru jaką był zespół GrooveCover. Wszystkim drużynom tegorocznej edycji gratulujemy przybijając piątkę i życzymy Wam dalszych sukcesów kulinarnych. Już dziś zapraszamy do udziału w konkursach nominowanych do KPP 2020, których lista zostanie wkrótce opublikowana.

Zdjęcia Resort Studio – Źródło: Grupa MTP

Tekst i fotorelacja - Marta Zagórska

Więcej informacji o KPP na www.kpp.mtp.pl. Zapraszamy również na kanał filmowy KPP na Youtube.
 
Sponsorem relacji była firma KOMAT
Komat Mieczysław Kozłowski
Romanowo Dolne 105
64-704 Romanowo Dolne
tel.: 67 255 98 20-21
fax: 67 255 98 22
e-mail:komat@komat.com.pl
www.komat.com.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000