Uczestnikami konkursu były dwuosobowe drużyny (Szef + Kucharz pomocniczy). Szef oceniany był za organizację pracy zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, wysokie umiejętności zawodowe, smak, estetykę i sposób podania pracy konkursowej. Za pomoc w pracach przygotowawczych oraz serwowaniu dań konkursowych odpowiedzialny był Kucharz pomocniczy. Zadaniem drużyn było przygotowanie przystawki, deseru oraz dania głównego.
22 września, podczas Targów Polagra Gastro odbył się półfinał konkursu KPP 2015. Tego dnia 14 drużyn kucharskich walczyło o wejście do finału. Zadaniem konkursowym w półfinale było wykonanie od podstaw przekąski ciepłej i deseru. Wszyscy uczestnicy musieli przygotować przystawkę na bazie raków, masła i natki pietruszki oraz deser, w którym składnikami obowiązkowymi były: gruszka, bazylia i mleko.
Składy drużyn, które wzięły udział w konkursie:
- Daniel Uliczny i Maciej Kotowski (Primerba Cup 2014)
- Daniel Olas i Kornel Kuzański (XII Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne)
- Marcin Gruszka i Kamil Werewka (IV Ogólnopolski Festiwal Borów Dolnośląskich Ale Pasztet)
- Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski (III Kulinarny Rajd Mistrzów)
- Jakub Walczak i Krzysztof Potalski (XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l'Art de la cuisine Martell 2015)
- Paweł Kubera i Kajetan Świokła (X Festiwal Kuchni Greckiej)
- Tomasz Bobrowski i Przemysław Sypniewski (Festiwal Ryb :Bałtyckich 2015)
- Rafał Grzegorzek i Tomasz Gełesz (Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś)
- Łukasz Łobejko i Michał Kulpiński (VII Festiwal Kuchni Zbójnickiej)
- Paweł Stawicki i Dominik Karpik (XII Dorszowe Żniwa)
- Jakub Ignyś i Jakub Kasprzak (Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego)
- Przemysław Gościniak i Tomasz Kemona (X Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny)
- Kamil Wiński i Piotr Pyczot (Trendy Chef 2015)
- Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek (14. edycja Kulinarnego Puchar Polski)
Sędziowie oceniali zespoły pod kątem znajomości różnych technik kulinarnych, a także kreatywności. Nie trudno było zauważyć, że dania przyrządzane były z wielkim sercem i pasją do gotowania.
Do Finału Kulinarnego Pucharu Polski 2015 zakwalifikowało się 10 drużyn:
- Daniel Uliczny i Maciej Kotowski (Primerba Cup 2014)
- Daniel Olas i Kornel Kuzański (XII Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne)
- Marcin Gruszka i Kamil Werewka (IV Ogólnopolski Festiwal Borów Dolnośląskich Ale Pasztet)
- Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski (III Kulinarny Rajd Mistrzów)
- Jakub Walczak i Krzysztof Potalski (XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l'Art de la cuisine Martell 2015)
- Paweł Kubera i Kajetan Świokła (X Festiwal Kuchni Greckiej)
- Rafał Grzegorzek i Tomasz Gełesz (Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś)
- Paweł Stawicki i Dominik Karpik (XII Dorszowe Żniwa)
- Jakub Ignyś i Jakub Kasprzak (Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego)
- Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek (14. edycja Kulinarnego Puchar Polski)
Finałowa rywalizacja KPP 2015, odbyła się 23 września. Tym razem uczestnicy musieli przygotować danie główne, do którego obowiązkowo należało użyć sezonowego rostbefu bez kości, sera korycińskiego, jabłek grójeckich, a także oleju lnianego. Konkursowe dania były oceniane przez profesjonalne jury, którego przewodniczącym był Jerzy Pasikowski.
Sędziowie Półfinału:
Sędziowie Finału:
- Panayiotis Hadjisymeou (Cypr)
- Ljubica Komlenic (Serbia)
Tegoroczne zmagania oraz Galę poprowadziła Monika Zamachowska. Poziom konkursu był bardzo wysoki, z tego też względu jury nie miało łatwego wyboru.
Najlepsi okazali się Rafał Grzegorzek (Hotel Dr Ireny Eris w Polanicy Zdrój) i Tomasz Gełesz, którzy wcześniej wygrali Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.
Drugie miejsce zajęli Jakub Walczak (Enjoy Platinum Palace) i Krzysztof Potalski zwycięzcy XIII Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej I’Art de la cuisine Martell 2015.
Na najniższym stopniu podium stanęli Paweł Stawicki (Mercato Hilton Gdańsk) i Dominik Karpik, którzy nominację do KPP wywalczyli wygrywając konkurs XII Dorszowe Żniwa.
Zwycięstwo w KPP, poza korzyścią materialną, przynosi prestiż i uznanie innych Szefów kuchni. Jak komentowali sędziowie, zawodnicy doskonale poradzili sobie z zadaniem konkursowym, a poziom był bardzo wysoki. Muzyczną gwiazdą wieczoru był zespół De Mono.
Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom!
Sponsorem relacji jest firma Oerlemans