Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
15. Edycja Kulinarnego Pucharu Polski


23 września, podczas wieczornej Gali, poznaliśmy zwycięzców tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W konkursie o tytuł Najlepszego z najlepszych walczyło 14 zespołów. Kulinarny Puchar Polski jest konkursem najważniejszym i najbardziej prestiżowym w polskiej gastronomii. Przepustką do udziału w nim było zwycięstwo w jednym z renomowanych konkursów kulinarnych w Polsce.
 

Uczestnikami konkursu były dwuosobowe drużyny (Szef + Kucharz pomocniczy). Szef oceniany był za organizację pracy zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, wysokie umiejętności zawodowe, smak, estetykę i sposób podania pracy konkursowej. Za pomoc w pracach przygotowawczych oraz serwowaniu dań konkursowych odpowiedzialny był Kucharz pomocniczy. Zadaniem drużyn było przygotowanie przystawki, deseru oraz dania głównego.

22 września, podczas Targów Polagra Gastro odbył się półfinał konkursu KPP 2015. Tego dnia 14 drużyn kucharskich walczyło o wejście do finału. Zadaniem konkursowym w półfinale było wykonanie od podstaw przekąski ciepłej i deseru. Wszyscy uczestnicy musieli przygotować przystawkę na bazie raków, masła i natki pietruszki oraz deser, w którym składnikami obowiązkowymi były: gruszka, bazylia i mleko.

Składy drużyn, które wzięły udział w konkursie:

  • Daniel Uliczny i Maciej Kotowski (Primerba Cup 2014)
  • Daniel Olas i Kornel Kuzański (XII Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne)
  • Marcin Gruszka i Kamil Werewka (IV Ogólnopolski Festiwal Borów Dolnośląskich Ale Pasztet)
  • Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski (III Kulinarny Rajd Mistrzów)
  • Jakub Walczak i Krzysztof Potalski (XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l'Art de la cuisine Martell 2015)
  • Paweł Kubera i Kajetan Świokła (X Festiwal Kuchni Greckiej)
  • Tomasz Bobrowski i Przemysław Sypniewski (Festiwal Ryb :Bałtyckich 2015)
  • Rafał Grzegorzek i Tomasz Gełesz (Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś)
  • Łukasz Łobejko i Michał Kulpiński (VII Festiwal Kuchni Zbójnickiej)
  • Paweł Stawicki i Dominik Karpik (XII Dorszowe Żniwa)
  • Jakub Ignyś i Jakub Kasprzak (Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego)
  • Przemysław Gościniak i Tomasz Kemona (X Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny)
  • Kamil Wiński i Piotr Pyczot (Trendy Chef 2015)
  • Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek (14. edycja Kulinarnego Puchar Polski)

Sędziowie oceniali zespoły pod kątem znajomości różnych technik kulinarnych, a także kreatywności. Nie trudno było zauważyć, że dania przyrządzane były z wielkim sercem i pasją do gotowania.

Do Finału Kulinarnego Pucharu Polski 2015 zakwalifikowało się 10 drużyn:

  • Daniel Uliczny i Maciej Kotowski (Primerba Cup 2014)
  • Daniel Olas i Kornel Kuzański (XII Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne)
  • Marcin Gruszka i Kamil Werewka (IV Ogólnopolski Festiwal Borów Dolnośląskich Ale Pasztet)
  • Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski (III Kulinarny Rajd Mistrzów)
  • Jakub Walczak i Krzysztof Potalski (XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l'Art de la cuisine Martell 2015)
  • Paweł Kubera i Kajetan Świokła (X Festiwal Kuchni Greckiej)
  • Rafał Grzegorzek i Tomasz Gełesz (Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś)
  • Paweł Stawicki i Dominik Karpik (XII Dorszowe Żniwa)
  • Jakub Ignyś i Jakub Kasprzak (Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego)
  • Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek (14. edycja Kulinarnego Puchar Polski)

Finałowa rywalizacja KPP 2015, odbyła się 23 września. Tym razem uczestnicy musieli przygotować danie główne, do którego obowiązkowo należało użyć sezonowego rostbefu bez kości, sera korycińskiego, jabłek grójeckich, a także oleju lnianego. Konkursowe dania były oceniane przez profesjonalne jury, którego przewodniczącym był Jerzy Pasikowski.

Sędziowie Półfinału:

  • Michał Doroszkiewicz
  • Grzegorz Kazubski
  • Marek Rybacki
  • Jarosław Uściski
  • Arkadiusz Wilanowski

Sędziowie Finału:

  • Sebastian Frank (Niemcy)
  • Panayiotis Hadjisymeou (Cypr)
  • Ljubica Komlenic (Serbia)
  • Tapio Laine (Finlandia)
  • Vogel Wynand (Holandia)
  • Gert Klötzke (Szwecja)

Tegoroczne zmagania oraz Galę poprowadziła Monika Zamachowska. Poziom konkursu był bardzo wysoki, z tego też względu jury nie miało łatwego wyboru.

Najlepsi okazali się Rafał Grzegorzek (Hotel Dr Ireny Eris w Polanicy Zdrój) i Tomasz Gełesz, którzy wcześniej wygrali Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.

Drugie miejsce zajęli Jakub Walczak (Enjoy Platinum Palace) i Krzysztof Potalski zwycięzcy XIII Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej I’Art de la cuisine Martell 2015.

Na najniższym stopniu podium stanęli Paweł Stawicki (Mercato Hilton Gdańsk) i Dominik Karpik, którzy nominację do KPP wywalczyli wygrywając konkurs XII Dorszowe Żniwa.

Zwycięstwo w KPP, poza korzyścią materialną, przynosi prestiż i uznanie innych Szefów kuchni. Jak komentowali sędziowie, zawodnicy doskonale poradzili sobie z zadaniem konkursowym, a poziom był bardzo wysoki. Muzyczną gwiazdą wieczoru był zespół De Mono.

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom!

Sponsorem relacji jest firma Oerlemans


Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel.: 52 318 94 26
fax: 52 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000