Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
14. Edycja Kulinarnego Pucharu Polski



 
1 października, podczas wieczornej Gali, poznaliśmy zwycięzców tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W konkursie o tytuł Najlepszego z najlepszych oraz wyjazd na zagraniczne szkolenie kulinarne walczyło 12 zespołów.
 
Kulinarny Puchar Polski to konkurs, który uznawany jest za najważniejszy i najbardziej prestiżowy w polskiej gastronomii. Przepustką do startu w KPP było zwycięstwo w jednym z 13 najbardziej renomowanych konkursów kulinarnych w Polsce. Jednym z nich jest konkurs organizowany przez  UFS:  Primerba Cup.  
 
 
Uczestnikami konkursu były dwuosobowe drużyny (Szef + Kucharz pomocniczy). Szef oceniany był za organizację pracy zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, wysokie umiejętności zawodowe, smak, estetykę i sposób podania pracy konkursowej. Za pomoc w pracach przygotowawczych oraz serwowaniu dań konkursowych odpowiedzialny był Kucharz pomocniczy.
 
W tegorocznej edycji konkursu, kucharze startujący w KPP, oprócz przystawki i dania głównego musieli przygotowywać również deser. Wprowadzenie dodatkowego dania do formuły konkursu miało nie tylko podnieść poprzeczkę, ale przede wszystkim służyć temu, by pierwsze miejsce zostało przyznane kucharzowi o szerokim spektrum umiejętności.
 
 
30 września, podczas Targów Polagra Gastro odbył się półfinał konkursu KPP 2014. Tego dnia 12 drużyn kucharskich walczyło o wejście do finału tego najbardziej prestiżowego w Polsce konkursu dla profesjonalnych kucharzy. Zadaniem konkursowym w półfinale KPP było wykonanie od podstaw - w ciągu 75 minut przekąski ciepłej i deseru. Wszyscy uczestnicy musieli przygotować przystawkę na bazie przegrzebek, pigwy i dyni oraz deser, w którym główną rolę grał cukier trzcinowy, a składnikami obowiązkowymi były burak ćwikłowy, malina i biała czekolada.
 
 
Sędziowie oceniali także zespoły pod kątem znajomości różnych technik kulinarnych, a także kreatywności. Przewodniczący Jury Zenon Hołubowski przyznał, że zawodnicy przygotowali ciekawe, smaczne i kolorowe propozycje. Nie trudno było zauważyć, że dania przyrządzane były z wielkim sercem i pasją do gotowania.
 
Do Finału Kulinarnego Pucharu Polski 2014 zakwalifikowało się 8 drużyn:
  • Michał Kuduk i Dariusz Kuduk
  • Daniel Olas i Dawid Szkudlarek
  • Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek
  • Robert Sobolewski i Bartosz Kamiński
  • Paweł Grabowski i Adam Szajner
  • Katarzyna Daniłowicz i Bodumił Mroczko
  • Paweł Stawicki i Dominik Karpik
  • Bartosz Budzyński i Adam Jop.
 
Finałowa rywalizacja KPP 2014, odbyła się 1 października. Tym razem uczestnicy musieli przygotować danie główne, do którego obowiązkowo należało użyć polędwiczki cielęcej oraz świeżego jarmuż i borówki. Każdy zespół miała łącznie wykonać 8 porcji, z czego 7 było ocenianych przez jury, a 1 była eksponowana w gablocie konkursowej. Dodatkowo wszystkie drużyny miały doliczany czas (15 min.) na przygotowanie i sprzątnięcie stanowiska.
 
Konkursowe dania były oceniane przez profesjonalne jury w składzie:
  • Zenon Hołubowski - Przewodniczący Jury
  • Paraschos Axiotis - Sędzia Finału
  • Daniel Ayton - Sędzia Finału
  • Harald Fargel - Sędzia Finału
  • Jonas Larsson - Sędzia Finału
  • Milan Sahánek - Sędzia Finału
  • Jean Bos - Sędzia Półfinału
  • Mirosław Reszczyk - Sędzia Półfinału
  • Grzegorz Labuda - Sędzia Półfinału
  • Ernest Jagodziński - Sędzia Techniczny
  • Wojciech Harapkiewicz - Sędzia Techniczny
  • Jerzy Pasikowski - Sędzia Półfinału
  • Miroslav Kubec - Sędzia Finału.
 
Monika Zamachowska miała przyjemność poprowadzenia KPP 2014 oraz wieczornej Gali. Poziom tegorocznego konkursu był bardzo wysoki, z tego względu też jury nie miało łatwego wyboru.
 
Najlepsi okazali się Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek, którzy wcześniej wygrali X Kujawsko – Pomorskie Potyczki Kulinarne.
 
Drugie miejsce zajęli Daniel Olas i Dawid Szkudlarek zwycięzcy Kulinarnego Rajdu Mistrzów.
 
Na najniższym stopniu podium stanęli Katarzyna Daniłowicz i Bogumił Mroczko, którzy nominację do KPP wywalczyli wygrywając  konkurs Trendy Chef.
 
 
Zwycięstwo w KPP, poza korzyścią materialną, przynosi prestiż, splendor i uznanie innych szefów kuchni. Jak komentowali sędziowie, zawodnicy doskonale poradzili sobie z zadaniem konkursowym, a poziom był wysoki. Muzyczną gwiazdą wieczoru był Mrozu, który porwał swoją muzyką wszystkich gości do tańca.
 
Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom!
 
 Sponsorem relacji jest firma Oerlemans
Opublikowała: Marta Śmiechowska

Oerlemas Foods Polska
ul. Wyszyńskiego 52
88-320 Strzelno
tel: (52) 319 30 12
fax: (52) 318 94 49
ofp@oerlemans-foods.pl
www.oerlemans-foods.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000