1 października, podczas wieczornej Gali, poznaliśmy zwycięzców tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W konkursie o tytuł Najlepszego z najlepszych oraz wyjazd na zagraniczne szkolenie kulinarne walczyło 12 zespołów.
Kulinarny Puchar Polski to konkurs, który uznawany jest za najważniejszy i najbardziej prestiżowy w polskiej gastronomii. Przepustką do startu w KPP było zwycięstwo w jednym z 13 najbardziej renomowanych konkursów kulinarnych w Polsce. Jednym z nich jest konkurs organizowany przez UFS: Primerba Cup.
Uczestnikami konkursu były dwuosobowe drużyny (Szef + Kucharz pomocniczy). Szef oceniany był za organizację pracy zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, wysokie umiejętności zawodowe, smak, estetykę i sposób podania pracy konkursowej. Za pomoc w pracach przygotowawczych oraz serwowaniu dań konkursowych odpowiedzialny był Kucharz pomocniczy.
W tegorocznej edycji konkursu, kucharze startujący w KPP, oprócz przystawki i dania głównego musieli przygotowywać również deser. Wprowadzenie dodatkowego dania do formuły konkursu miało nie tylko podnieść poprzeczkę, ale przede wszystkim służyć temu, by pierwsze miejsce zostało przyznane kucharzowi o szerokim spektrum umiejętności.
30 września, podczas Targów Polagra Gastro odbył się półfinał konkursu KPP 2014. Tego dnia 12 drużyn kucharskich walczyło o wejście do finału tego najbardziej prestiżowego w Polsce konkursu dla profesjonalnych kucharzy. Zadaniem konkursowym w półfinale KPP było wykonanie od podstaw - w ciągu 75 minut przekąski ciepłej i deseru. Wszyscy uczestnicy musieli przygotować przystawkę na bazie przegrzebek, pigwy i dyni oraz deser, w którym główną rolę grał cukier trzcinowy, a składnikami obowiązkowymi były burak ćwikłowy, malina i biała czekolada.
Sędziowie oceniali także zespoły pod kątem znajomości różnych technik kulinarnych, a także kreatywności. Przewodniczący Jury Zenon Hołubowski przyznał, że zawodnicy przygotowali ciekawe, smaczne i kolorowe propozycje. Nie trudno było zauważyć, że dania przyrządzane były z wielkim sercem i pasją do gotowania.
Do Finału Kulinarnego Pucharu Polski 2014 zakwalifikowało się 8 drużyn:
- Michał Kuduk i Dariusz Kuduk
- Daniel Olas i Dawid Szkudlarek
- Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek
- Robert Sobolewski i Bartosz Kamiński
- Paweł Grabowski i Adam Szajner
- Katarzyna Daniłowicz i Bodumił Mroczko
- Paweł Stawicki i Dominik Karpik
- Bartosz Budzyński i Adam Jop.
Finałowa rywalizacja KPP 2014, odbyła się 1 października. Tym razem uczestnicy musieli przygotować danie główne, do którego obowiązkowo należało użyć polędwiczki cielęcej oraz świeżego jarmuż i borówki. Każdy zespół miała łącznie wykonać 8 porcji, z czego 7 było ocenianych przez jury, a 1 była eksponowana w gablocie konkursowej. Dodatkowo wszystkie drużyny miały doliczany czas (15 min.) na przygotowanie i sprzątnięcie stanowiska.
Konkursowe dania były oceniane przez profesjonalne jury w składzie:
- Zenon Hołubowski - Przewodniczący Jury
- Paraschos Axiotis - Sędzia Finału
- Daniel Ayton - Sędzia Finału
- Harald Fargel - Sędzia Finału
- Jonas Larsson - Sędzia Finału
- Milan Sahánek - Sędzia Finału
- Jean Bos - Sędzia Półfinału
- Mirosław Reszczyk - Sędzia Półfinału
- Grzegorz Labuda - Sędzia Półfinału
- Ernest Jagodziński - Sędzia Techniczny
- Wojciech Harapkiewicz - Sędzia Techniczny
- Jerzy Pasikowski - Sędzia Półfinału
- Miroslav Kubec - Sędzia Finału.
Monika Zamachowska miała przyjemność poprowadzenia KPP 2014 oraz wieczornej Gali. Poziom tegorocznego konkursu był bardzo wysoki, z tego względu też jury nie miało łatwego wyboru.
Najlepsi okazali się Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek, którzy wcześniej wygrali X Kujawsko – Pomorskie Potyczki Kulinarne.
Drugie miejsce zajęli Daniel Olas i Dawid Szkudlarek zwycięzcy Kulinarnego Rajdu Mistrzów.
Na najniższym stopniu podium stanęli Katarzyna Daniłowicz i Bogumił Mroczko, którzy nominację do KPP wywalczyli wygrywając konkurs Trendy Chef.
Zwycięstwo w KPP, poza korzyścią materialną, przynosi prestiż, splendor i uznanie innych szefów kuchni. Jak komentowali sędziowie, zawodnicy doskonale poradzili sobie z zadaniem konkursowym, a poziom był wysoki. Muzyczną gwiazdą wieczoru był Mrozu, który porwał swoją muzyką wszystkich gości do tańca.
Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom!
Sponsorem relacji jest firma Oerlemans
Opublikowała: Marta Śmiechowska