Primerba Cup to konkurs dla profesjonalistów, już od 10 lat organizowany przez Unilever Food Solutions. Finaliści walczą o tytuł najlepszego kucharza podczas Kulinarnego Pucharu Polski. Nazwa pochodzi od produktu dla profesjonalistów – PRIMERBY KNORR PROFESSIONAL, którą uczestnicy są zobligowani wykorzystać we wszystkich daniach konkursowych.
Konkurs oceniało Jury pod przewodnictwem
Grzegorza Kazubskiego – Makro HoReCa Centrum Manager, Certyfikowanego Jurora WACS (The World Association of Chefs' Societies), w składzie:
- Stefan Birek – Hotel Lord – Warszawa;
- Andrea Camastra – Restauracja Senses – Warszawa;
- Patryk Dziamski – Dziamski Culinary Studio – Poznań;
- Dariusz Kuźniak – finalista Top Chef, laureat wielu konkursów kulinarnych;
- Paweł Oszczyk – Hote Le Regina – Warszawa;
- Tomasz Purol – Hotel Blow Up 5050 – Poznań.
Finaliści oprócz pokazania swoich umiejętności kulinarnych musieli również wykazać się profesjonalną współpracą w drużynie, a także dużą odpornością na stres.
Nowością w jubileuszowej edycji była formuła podania, wymagany był serwis francuski. Uczestnicy musieli najpierw ułożyć na platerze sześć porcji dania, zaprezentować plater sędziom oraz zaserwować danie na talerze przed stołem sędziowskim.
Oficjalne ogłoszenie wyników nastąpiło podczas uroczystej Gali, która odbyła się 23 września 2015 roku. Po kilkugodzinnych naradach, jury wyłoniło zwycięską drużynę konkursu Primerba Cup 2015: Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski – NIFTY No.20, Hotel Puro, Poznań. Na podium stanęli również:
- II miejsce – Szef Drużyny Przemysław Gryz, Łukasz Ziętek – Hotel Spa Dr Irena Eris, Polanica Zdrój;
- III miejsce – Szef Drużyny Paweł Kubera, Łukasz Kubera – Restauracja Figa, Poznań.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom i życzymy dalszych sukcesów zarówno na drodze profesjonalnej jak i osobistej.